Vi erbjuder en helhetslösning för hantering av dödsbo – från tömning och värdering till städning och bortforsling. Med erfarenhet, professionalism och omsorg ser vi till att hela processen blir smidig och trygg, så att du slipper hantera allt själv.
Har du frågor eller vill du boka ett kostnadsfritt besök? Fyll i formuläret så återkommer vi till dig så snart som möjligt. Vi ser fram emot att hjälpa dig!
Här har vi samlat svar på de vanligaste frågorna vi får om att städa ett dödsbo. Om du inte hittar det du söker eller har en specifik fråga, är du alltid välkommen att kontakta oss – vi hjälper dig gärna!
Ansvaret för att städa ett dödsbo ligger på dödsbodelägarna, det vill säga de som ärver den avlidne. De ansvarar för att bostaden töms och städas enligt gällande avtal och regler.
Om den avlidne bodde i en hyresrätt måste bostaden tömmas och städas innan nycklarna lämnas tillbaka, och hyresvärden kan kräva att en flyttstädning genomförs enligt avtalade villkor. I bostadsrätter och hus regleras ansvaret oftast av föreningens stadgar eller försäljningsprocessen, där en köpare kan ställa krav på städning vid överlåtelse. Om det finns flera dödsbodelägare är det viktigt att komma överens om hur ansvaret för tömning och städning ska fördelas för att undvika tvister.
Om dödsboet saknar tillgångar och inte kan betala för städningen, kan bostadsrättsföreningen, hyresvärden eller fastighetsägaren i vissa fall kräva att bostaden återställs i godtagbart skick innan den lämnas tillbaka. I hyresrätter kan hyresvärden utföra städningen och dra kostnaden från dödsboets eventuella tillgångar.
Dödsbodelägarna, det vill säga arvingarna, är dock inte personligt skyldiga att täcka kostnader för städning om dödsboet saknar tillgångar. Om dödsboet är skuldsatt kan det försättas i konkurs eller avvecklas enligt boutredningsreglerna. Vid mycket begränsade tillgångar kan man ansöka om att kommunen tar över hanteringen av dödsboet, vilket kan inkludera viss hjälp med avveckling.
Det är därför viktigt att noggrant gå igenom dödsboets ekonomi innan man beställer städtjänster, för att undvika att behöva betala ur egen ficka. I vissa fall kan man även undersöka möjligheten att förhandla med hyresvärden om eventuella lösningar eller avdrag.
Ja, det är möjligt att säga upp en hyresrätt innan bouppteckningen är klar. Dödsboet har rätt att säga upp hyresavtalet, och det finns särskilda uppsägningsregler som kan gälla vid dödsfall.